Our website uses cookies that do not collect personal data.

Find out more

Accept and close

Mayfield house

The Mayfield house consists of the main house and an outbuilding which comprises this project. The main move behind the outbuilding project is to bring it up to residential standards as when the house was bought it was only partially inhabitable. This will include over-cladding and completing the external envelope to a highly sustainable standard; adding new windows to the North and West facades and an additional rooflight for the mezzanine study area and replacing some of the fixed rooflights with openable ones. An new outdoor deck will be created at the same level as the internal floor finish. A ground source heating system will provide sustainable heating for the barn and the main house.

Planning permission for alterations to the outbuilding within the High Weald AONB was granted by Wealden District Council in April 2020

The existing house has two entrances that take up too much space in the forecourt and are unncecessary. The new landscape plan will omit one of these, creating further privacy for the main house, a larger parking area and reduced forecourt area in front of the outbuilding. There will be a new kitchen garden beside the main house and a new flower garden between the main house and outbuilding, reducing the area of hardstanding.

view of existing outbuilding

proposed site plan

proposed landscape plan

proposed ground floor plan

proposed mezzanine and roof plans

internal views of existing outbuilding

west and east elevations

sketch of entrance hall and stair to mezzanine

sketch section

Related projects